Esteu a: Centro Esteve de Miguel > Història

HISTÒRIA

Rafael Esteve de Miguel va néixer a Osca el 23 de març del 1924. Va començar els estudis de Medicina a la Facultat de Medicina de Barcelona. En acabar la carrera, va obtenir el Premi Extraordinari de Llicenciatura i una plaça de metge intern de Cirurgia, per oposició.

foto02Aleshores es va plantejar aconseguir una formació en Cirurgia Ortopèdica, que, com altres especialitats, no havia aconseguit un reconeixement al nostre país. En alguns països d’Europa i d’Amèrica del Nord, el procés d’especialització i independència ja estava molt més avançat. Va aconseguir ser acceptat com a Stager Etranger de la Facultat de Medicina de París al servei del professor Merle d’Aubigne, al nou Hôpital Cochin. Des d’aquella posició va percebre que l’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia estava més avançada a Gran Bretanya que a les altres nacions d’aquest costat de l’Atlàntic, probablement perquè s’havia independitzat molts anys abans de la Cirurgia General. També ho demostrava el nombre creixent de metges d’altres països d’Europa, que acudien a hospitals anglesos per aprendre o perfeccionar els seus coneixements. Els propis cirurgians francesos així ho feien.

L’agost del 1949 va ser acceptat com a becari de la Universitat d’Oxford i alumne del recentment creat Servei de Cirurgia Ortopèdica dirigit per Josep Trueta, on es va dur a terme un intens treball clínic, acompanyat d’investigacions en nombrosos camps de l’especialitat, fins a arribar a convertir-se en el més prestigiós d’Anglaterra. Més endavant va aconseguir una plaça de Senior House Surgeon. Un dels fruits d’aquells anys a Oxford va ser el seu doctorat. Josep Trueta li va dirigir la tesi defensada a Oxford, amb el títol A study of muscle paralysis, autonomic disorders and nutricional disturbances in poliomielitis. Va obtenir així el grau de Doctor of Phylosophy Oxon, seguint com a membre vitalici de la Universitat d’Oxford.

foto01Va aconseguir simultaniejar el treball assistencial i la investigació, tant a Oxford com a Barcelona, i en un dels nombrosos viatges a la capital catalana, el juliol del 1950 va obrir la seva pròpia consulta mèdica, el Centro Esteve de Miguel. Així mateix, va treballar com a director del Servei de Traumatologia de l’Hospital d’Infecciosos, actual Hospital del Mar, fins al 1965, ocupant-se principalment del tractament de les seqüeles motors de la poliomielitis. Aviat ho va simultaniejar amb la direcció del Servei de Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital de Sant Joan de Déu, i des del 1959 de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona, on va exercir a més a més la tasca de director mèdic durant deu anys.

Des d’aquests centres va crear escola formant nombrosos deixebles. A tots se’ls deu la millora de la qualitat de vida de moltes persones. Va ser membre i president de moltes societats, aquí i a l’estranger. A la Universitat Autònoma de Barcelona se li va reconèixer el seu mèrit, i va guanyar una plaça de professor titular de l’àrea de Cirurgia.

Va ser nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona el 1982 i representant espanyol a la Societat Internacional de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, SICOT, des del 1987 fins al 1990.

El seu fill Carlos va néixer al carrer Via Augusta de Barcelona el 26 de febrer del 1956. L’habitatge estava just a sobre de la consulta mèdica. Va haver-hi anys d’intensa activitat assistencial en aquest centre, que en Rafael compaginava amb l’assistència hospitalària.

foto03Atesa la proximitat de l’habitatge a la consulta, en Carlos passava moltes hores a la consulta del seu pare, des de ben petit. I també l’acompanyava a fer visites als hospitals on exercia. Molt aviat es va sentir atret per la medicina i especialment per l’atenció als pacients amb problemes de l’aparell locomotor.

En Carlos va dur a terme els seus estudis de Batxillerat i COU al Col.legi La Salle Bonanova de Barcelona. Era un alumne aplicat i estudiós.

El 1974, als divuit anys, va començar els estudis de Medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, i es va llicenciar el 1979. Després va especialitzar-se en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia a la càtedra del professor Francisco Gomar de l’Hospital Clínic de València.
Després d’obtenir el títol d’especialista, va entrar a treballar com a metge resident al Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Sant Rafael de Barcelona, simultaniejant aquest treball amb la consulta privada al Centro Esteve de Miguel.

El 1992, després d’un període de desenvolupament científic de la tesi doctoral “L’escoliosi idiopàtica en els tres primers anys de la vida”, va obtenir el títol de Doctor “Cum Laude” en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

El gener del 1993 va ser nomenat Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. Des d’aleshores ha estat nomenat membre de nombroses societats científiques: Sociedad Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología, SECOT, Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, SCCOT, i membre de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Traumatología del Deporte, SETRADE.

El 1987 també va ser escollit membre de la Societat Internacional de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, SICOT. L’any 2007 va ser escollit membre de la Junta Directiva de la European Federation of Orthopaedics and Sports Traumatology, EFOST, posició que conserva actualment. També és membre honorari del Grupo Español de Enfermedades del Raquis, GEER.

Carlos Esteve de Miguel va treballar fins al 1994 al Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Sant Rafael i va aconseguir la categoria de cap clínic. També ha realitzat estades de formació a diversos hospitals i centres mèdics de prestigi com el Nuffield Orthopaedic Center d’Oxford, el Royal National Orthopaedic Hospital de Londres, la Mayo Clinic de Rochester i el Jackson Memorial Medical de Miami.

Des del 1979 treballa al Centro Esteve de Miguel de Barcelona, d’on actualment n’és el director.

Rafael Esteve de Miguel va morir a Barcelona el 20 de març del 2013, a l’edat de 89 anys.

Al llarg dels 67 anys de vida del Centro Esteve de Miguel s’ha desenvolupat, juntament amb l’extensa activitat assistencial, una activitat científica molt intensa, que ha donat els seus fruits en centenars de publicacions i articles de revistes nacionals i estrangeres. Un aspecte interessant és un article publicat el 1987 a la revista de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i signat per Rafael i Carlos Esteve de Miguel, que tracta de la malaltia de Scheuermann, una forma poc coneguda d’hipercifosi juvenil, que ha estat, durant anys i encara avui, l’article d’aquesta revista que rep més consultes.


 
logo CENTRO ESTEVE DE MIGUEL, S.A. / NIF: A58500729 / C. Mare de Déu de la Salut, 78, 3º C / 08024 Barcelona
Tel. +34 93 219 52 40 / E-mail: estevedemiguel@estevedemiguel.com / avís legal / política de privacitat / política de cookies
Diseño web, Disseny Gràfic Lillet